28 Nisan 2012 Cumartesi

Oyuncaklar

Oyuncaklar, genellikle yetiskin insanların kullandıkları esyaların minyatürlestirilmis seklidir.

Bisikletler, arabalar, atlar, bebekler, telefonlar vs... hep gerçek hayatta büyükleri olan
seylerdir. Burada çocuk bir minyatür insan olarak görülmekte, büyüklerin yaptığı her hareketi
küçüklerin taklit etmesini sağlayacak oyuncaklar yapılmaktadır.

Bu oyuncaklar bazen karikatür biçimi kaba hatlarıyla yapılabildiği gibi, bazan en ince ayrıntılarına kadar islenmekte, genellikle de mekanik yoldan hareketlendirilmektedir. Yayı kurularak hareket ettirilen oyuncaklar, yatırınca gözlerini kapatan, karnına basınca ağlayan, uzaktan hava sisirmesiyle çesitli hareketler yapan plastik canlılar. Son zamanlarda oyuncak sanayiinde bir enerji kaynağı olarak elektrikten de faydalanılmaya baslanmıstır.

Çesitli oyuncak sınıflandırmaları vardır. Büyük ve küçük kas gelisimini sağlayan oyuncaklar, yaratıcılık ve hayalgücünü gelistiren, sanat ve el islerini gelistiren, anlama - kavrama gücünü gelistiren oyuncaklar, dans ve müzik oyuncakları, evcilik oyuncakları vs...
Bir baska açıdan ok ve kılıçtan tank ve makinaya kadar uzanan savas
oyuncakları; zar, tombala vs. ye dayanan sans oyuncakları; bebekler, maskeleri, çok çesitli kıyafetleri içine alan taklit oyunları ve son bir grup olarak da kızak, salıncak, atlı karınca gibi -aynı zamanda da tehlikeli olan- heyecan oyunları.
Bir baska sınıflama oyunu hareket, deneme ve rol oyunları olarak alıp, oyuncakları da bu
oyunlara göre gruplandırmaktadır.
Oyuncaklar büyüklüklerine, yapıldıkları maddelere, hitap ettikleri yas gruplarına ve cinslere
göre daha çok çesitli sınıflandırmalar içinde sistemlestirilmeye çalısılmaktadır. Yalnız su açıktır ki, oyun içinde oyuncağın oranı gittikçe artmaktadır ve çocuk sahibi herkes de -hem kendileri çocuklarla daha fazla ilgilenmemek için, hem de çocukların gelisimleri için durmadan oyuncak almaktadırlar. Çocukluk bir oynama dönemidir. Çocuk kendi eli, ayağı ile de oynayabilir, anne-babası ve kardesleriyle de. Biraz büyüyünce arkadaslarıyla grup oyunları da oynayabilir. Ama toplumsal gelismeler sonucu, çocuğun diğer çocuklarla bir arada bulunma ve oynama imkânları giderek sınırlandırılmıstır. Onun için çocuk oyunlarında oyuncağın oranı giderek artmakta, ona arkadas olarak oyuncak bebekler, oyuncak hayvanlar vs. verilmekte; anne babalar çocuklarıyla daha az ilgilenmek için onları oyuncağa boğmaktadırlar. Toplumdaki kisiyi yalnızlığa itme gelisimi o derece artmıstır ki, çocuk oyuncakları büyükleri de mesgul ettiği gibi, ayrıca bir de yetiskin oyuncakları sanayii gelismektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder