23 Haziran 2012 Cumartesi

Oyuncak satın alırken dikkat edilmesi gerekenler


oyuncak
Satın alacağınız oyuncağın üzerinde "CE" işareti olup olmadığına dikkat edin. Bu işaret oyuncakların kalite kontrolünden geçtiğini gösterir. Oyuncak satın almadan önce etiketinin okunması ve  oyuncağın nasıl kullanılacağı, kaç yaşında çocuklar için güvenilir olduğu bilinmesi gerekir. Oyuncak üretici veya ithalatçı firmanın adını veya markasını taşımalıdır. Kurşun gibi herhangi bir zehirli boya taşımamalıdır, ayrıca ambalajı üzerinde toksik madde içermediği belirtilmelidir.

Kolayca parçalara ayrılan ve kırılan oyuncaklar küçük parçaların yutulmasına ve yaralanmalara sebep olabilir. Yumuşak bebek ve hayvanların gözlerinin, burun ve diğer küçük parçalarının kopmayacak şekilde yapıştırılmış ve dikilmiş olması gereklidir. Alerjisi olan çocuklar için tüylü oyuncaklar sakıncalı olabilir. Genellikle bebekler için küçük parçaları, keskin kenarları veya kırılabilir kısımları olan oyuncaklar güvenli değildir. 3 yaş altı çocukların 3 cm den küçük çapta yuvarlak veya 6 cm den daha kısa çubuk biçimindeki eşyalarla oynamalarına müsaade edilmemelidir. Tuvalet kağıdı rulosunun içine girebilecek hiçbir şey küçük çocuğun eline verilmemelidir.

Havaya küçük parçalar fırlatan oyuncaklar da parçaların yutulmasına ya da ciddi göz yaralanmalarına yol açabilir. Yumuşak bebek ve hayvanların yıkanabilir olması gerekir. Her şeyi ağzına sokan bebekler için temizlenemeyen oyuncaklar enfeksiyon riski oluşturabilirler.

Bunların haricinde oyuncakların ipleri olmamalıdır. 15 cm’den uzun kordon, ip veya lastikleri olan oyuncaklar boğulma riski sebebiyle bebeklerin yanında bırakılmamalıdır. Model uçaklardan, oyuncak silahlardan veya motorlu araçlardan gelen bazı sesler bebeğin işitme duyusuna hasar verebilir. Bundan dolayı yüksek, keskin veya tiz sesli oyuncakların yerine yumuşak sesleri olan oyuncaklar tercih edilmelidir. Oyuncaklar arada kontrol edilerek zarar görmüş kırık veya paslanmış parçalar ayrılmalıdır.


Plastik oyuncaklar kötü kokuyorlarsa alınmamalıdır. Suya atınca genişleyen oyuncakların %50’den fazla büyümemesi gerekir. Tebeşir, boya kalemleri, keçeli kalemlerin toksik madde içermemesi gerekir. Pille çalışan oyuncaklarda kaliteli piller kullanılmalıdır ve oyuncağın pil yuvasının güvenli biçimde kapalı olmasına dikkat edilmelidir. Bisiklet alırken her yaştan çocuk için mutlaka kask da alınmalı ve çocuğun kullanması sağlanmalıdır.

Oyuncak kutularının da güvenilir ve sağlam olması gerekir. En iyi oyuncak kutuları kapaksız kutu ve sepetlerdir. Çünkü çocuklar kapaklı, hava almayan kutuların içine girerek boğulabilirler. Oyuncakların taşınması için kullanılan plastik çanta ve torbalar oyuncak çıkarıldıktan sonra kaldırılmalıdır. Bu tür çanta ve torbalar çocuğun yüzüne yapışabilirler veya kafasına geçirip boğulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder